Övningar jag brukar använda mig av



A Rid på en liten volt. Hur liten beror på hästen och dess bärighet samt storlek, men runt tio meter är ett bra riktmärke. Se till att få en bra, aktiv skritt. Samla skritten (det kräver styrka för att det inte bara ska bli långsamt det ska bli aktivt). Rid öppna på det lilla voltspåret. När skritten är bra, korta upp yttersidan lite.
– Du ska känna att skritten nästan är studsig bak, tänk piaff. Jag brukar säga ”låstas att du ska piaffera” och då gör alla lustigt nog rätt, det är väl något man vill kunna, säger Anne-Carin.
Känn att du har gummiband på yttertygeln. Om du kramar om tygeln måste du känna att hästen kortar sig. Det behöver inte vara så att det syns, men du och hästen ska känna det. Du kan behöva ställa lite utåt och säga ifrån genom att ta tag i yttertygeln och sedan gå tillbaka in i öppna.
Fatta galopp ur öppnan. Får du en bra fattning går du ur volten och fortsätter med det du tänkt göra.

B Rid på volten. Sitt kvar i öppna i fattningen och galoppera tre–fyra språng. Krama till på yttertygeln för att kontrollera att du har en eftergiven innersida. Se till att inte galoppera för länge, hästen ska sakta av innan den hunnit länga ut sig.
– Om man ger ryttarna känslan av att sitta kvar i öppnan brukar de vara duktiga på att vända hela tiden. Och då brukar de inte släppa innerskänkeln, som ju är viktig om man ska ha kvar hästen eftergiven.



A Rid på en 20x20-meters fyrkant, gärna mitt i ridhuset så att det blir två öppna sidor. I två av hörnen ska du lägga en 10-metersvolt (eller större på en ung eller grön häst).
Efter volten, rid bogen in till nästa hörn. Gör en halvhalt före hörnan och rid framåt ut på nästa långsida. Använd gärna de öppna sidorna av fyrkantsspåret till framåtridningen.
– Använd vikten på insidan hela vägen runt den här rutan. När du rider framåt vill du få svar på ytter tygel. Framridningen handlar om reaktionen, inte att du ska pressa hästen framåt en hel sida eller att det måste bli mellantrav eller så. Rid följsamt – ge kontakt men håll inte emot. Hästen ska vara rak.
Efter framridningen, lägg en ny volt i hörnan, där du slappnar av.

B Rid som i A, men rid öppna på slutna sidorna av fyrkanten i stället för bogen in.
– Öppnan sätter samling. Ur öppnan ska du rida framåt in i tygeln, vilket gör att hästen får öka trycket in i tygeln utan att rusa iväg. Det är skillnad mellan fart och drivning. Den framridning du gör på öppna delen behöver inte vara mellantrav, du vill ha reaktionen och ett kroppstryck in i tygeln.
Om du vill, variera så att du rider öppna på alla sidor av fyrkantsspåret.

C Rid skänkelvikning på två av fyrkantssidorna, rid skänkelvikning för ytterskänkeln på andra fyrkantssidorna (”åt andra hållet” alltså), lägg en volt ur skänkelvikningen för ytterskänkeln.
– Det här är verkligen inverkansridning. Det växlar ganska kvickt och man måste fokusera på sin sits. Hamnar man på utsidan när man ska in i öppna blir det pannkaka,
Det här gör ryttaren mer medveten om den yttre ramen.
– Det är vanligt i skänkelvikning att man fastnar i innertygeln, men det går inte här. Det är en bra övning för ryttare, men inte en bra övning för en alltför ung häst, de ska inte gå för mycket skänkelvikning.


Övningarna, alltså texten & bilderna har jag lånat från Hippson.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Test